Mekkora klímát vegyek

Mekkora klímát vegyek, hogy minden szempontból jó legyen?

Amikor klímavásárlásra adjuk a fejünket azzal szembesülünk, hogy számtalan márka gyárt légkondikat, és még ennél is több teljesítményű, tudású és minden igényt kielégítő változatot találunk. Így jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: Mekkora klímát vegyek?

Erre a kérdésre kívánunk most választ adni, hogy megkönnyítsük a klímavásárlást.

Hogyan döntsem el, mekkora klímát vegyek?

A klímaberendezés méretének, hűtő teljesítményének kiszámítására létezik pár „ökölszabály” amelyek nagy általánosságban a következők:

Egy légköbméterre 30-40 W hűtőteljesítményt számíthatunk. Mondhatnánk, hogy ez elég nagy szórás ahhoz, hogy pontos adatot kapjunk a helyiség méreteinek az ismeretében.

Nézzük tehát kicsit részletesebben, hogy mekkora klímát, milyen teljesítményűt szerezzünk be, hogy ne legyen se túl kicsi, sem pedig túl nagy a klímaberendezés teljesítménye.

Egy szoba vagy épület általánosságban 2,7 m belmagasságú (lehetnek persze pozitív, vagy negatív eltérések), így mindig mérjünk. A pontos egyéb méretek ismeretében (hosszúság – szélesség) kiszámíthatjuk, hogy mekkora a légköbméter, így már egy pontos és fontos adatunk megvan. Ha átlagos fekvésű, és átlagos mennyiségű ablak, nyílászáró található az átlagos szigetélésű épületen, akkor légköbméterenként 30-35 W-al érdemes számolni.

Azonban, ha nem átlagos helyiségről beszélünk, ez a viszonyszám megváltozik.

Ha déli fekvésű a helyiség, vagy épület, nagy, és sok ablak van, vagy sok egyéb hőforrás (számítógép, lámpák, egyéb hőt kibocsájtó berendezések is találhatóak,) illetve ha tetőtérről beszélünk, akkor légköbméterenként akár számolhatunk 40 W-al is.

Így már megvan mekkora, milyen teljesítményű klímát szerezzünk be.

Ezután már csak azt kell eldönteni, hogy milyen típusú, márkájú legyen a klímaberendezés.

Split klíma

Az utóbbi években a split klíma uralja a piacot, mivel jobb beruházási előnyöket jelent a fogyasztók számára, mint a maga mögé utasított mobil klíma változat.

Egyik nagy előnye a zajszint minimalizálása, mivel a klíma kültéri részében helyezkedik el a kompresszor. Az így a használt helységen kívül lép működésbe, s így a működési zaj is lényegesen kevesebb az otthonunkban vagy éppen az irodahelyiségben.

A technológia másik lényeges előnye az, hogy a működés során felszabaduló hő így szintén nem a beltérben oszlik szét, mely nehezítené a levegő megfelelő hőmérséklet elérését és szinten tartását, valamint a klíma energiafelhasználási igényét is terhelné. Ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet működése során ez a termelődött hő a szabadtérben oszlik szét, s az energiatakarékosság is hatékonyabban érvényesül.

Fűtésre optimalizált klíma

A hagyományos, csak hűtésre szolgáló klímákkal ellentétben a fűtésre optimalizált klíma a lakás befűtéséről is gondoskodik, erre optimalizált intelligens vezérlési rendszere segítségével.

A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram az energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként. Például 1kW felvett energiából 3,5 – 5 KW fűtési energiát tudnak előállítani, így rendkívül gazdaságosak ezek a klímák.

Mennyezeti klíma

A kazettás klíma, vagyis a mennyezeti klíma egy, az álmennyezetbe süllyesztett, beépíthető klímaberendezés. Ez a típus is a split klíma rendszerek körébe tartozik osztott szerkezete miatt, azonban a mennyezeti klíma esetén a beltéri egység láthatatlan. A belső berendezést egy álmennyezet mögé rejtik, s ez által a kondenzvíz elvezetésének jóval praktikusabb, kényelmesebb módjára nyílik lehetőség.

Lakásunk klímaberendezésének kiválasztása fontos feladat, hiszen mindannyian szeretnénk, ha a vásárolt eszköz hosszú távon és megbízhatóan működne.

Amennyiben határozatlan az Ön számára optimális klíma tekintetében, bátran kérje segítségünket mind a tervezés, márka és ár tekintetében.

5/5 - (157 szavazat)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük