A mennyezeti klíma kiválasztása

Mikor ajánlott mennyezeti klíma berendezést beszerelni? Milyen helységekben funkcionál jól? Mik a mennyezeti klíma előnyei? Hogyan működik?

A mennyezeti klíma vásárlásának időszakában megannyi kérdés merül fel bennünk, s nem könnyű rendet tenni a válaszok és információáradat világában sem. Számos termékcsoport igyekszik pusztán az árazással megfogni az érdeklődőket. A tudatos felhasználónak azonban figyelnie kell a minőségre is. Valahányszor klímaberendezés vásárlásán vagy cseréjén gondolkodunk, elsődleges szempontként szükséges szerepelnie annak a tényezőnek, hogy a kiválasztott márka hátteréről, minőségéről megbizonyosodjunk. 

A mennyezeti klímák egyik fő típusa a mennyezeti-kazettás klíma

A kazettás klíma egy, az álmennyezetbe süllyesztett, beépíthető klímaberendezés. Ez a típus is a split klíma rendszerek körébe tartozik osztott szerkezete miatt, azonban a mennyezeti klíma esetén a beltéri egység láthatatlan. A belső berendezést egy álmennyezet mögé rejtik, s ez által a kondenzvíz elvezetésének jóval praktikusabb, kényelmesebb módjára nyílik lehetőség.

A kazettás mennyezeti klíma változatai:

A leggyakoribb típus az úgynevezett 4 utas kazettás típus, ami azt jelenti, hogy a beltéri egység 4 irányba fújja a levegőt.

További kedvelt típusok az egyutas, kétutas és a levegőt körbe kifújós kivitelezésű kazettás mennyezeti légkondicionálók is. Ezen típusú klímák legfőbb előnye, a technológiai pozitív tulajdonság mellett – vagyis a kondenzvíz elvezetése praktikusan történik – az esztétikus megjelenés.

Milyen helységek klimatizálásához ajánlott a mennyezeti klíma beszerelése?

A kitűnő levegő elosztásuk miatt a mennyezeti klíma típusai közkedveltek lehetnek nemcsak üzletekben és irodákban, hanem lakások, családi házak, tetőtéri helységek, lakások klimatizálása esetén is. A kazettás berendezések közkedveltek s ajánlottak a nagy légterű, vagy magas belmagassággal rendelkező helységekben, vagy akár padlásterekben is.

Nem lakossági felhasználás szempontjából pedig kitűnő választás, ha üzleteket, irodákat, előadó termeket, vagy akár mozikat szeretnénk klímaberendezésekkel ellátni.

A kazettás klímaberendezések további előnye, hogy egy ventilátor alkalmazásával akár friss levegő betáplálására vagy egy másik helység párhuzamos klimatizálására is alkalmas.

A légcsatornás klímaberendezések szintén a mennyezeti klímacsaládba tartozó megoldások.

A központi légcsatornás klímaberendezések alkalmasak több helység egyidejű klimatizálására, hiszen egy kültéri egységből és egy légcsatornára csatlakoztatható beltéri egységből áll. Ezzel a módszerrel több helység egyidejű klimatizálása megoldható.

A készülék elhelyezéséhez álmennyezet szükséges, általában családi házak tetőtéri szobáinál kap helyet a megoldás. További előnye, hogy utólagosan is beszerelhető, szinte minden javítás nélkül. Nem szükséges falat vésni, valamint a kábelcsatornák, csövek, kábelek is elrejthetők, ellentétben a split klíma utólagos beszerelése esetén.

A parapet klíma is szintén népszerű mennyezeti klíma, amely ugyanúgy a plafonra szerelhető változat, azonban ez esetben a beltéri egység látványos, megjelenik.

Mikor ajánlott a parapet mennyezeti klíma alkalmazása?

A parapet kialakítású készülékek kültéri egysége ugyanolyan, mint a split klímáké, beltéri egységüket jellemzően vízszintesen a mennyezetre szerelik fel.

A parapet klímák többsége alkalmas arra, hogy változtatható legyen, hogy milyen irányba áramoltatják a levegőt, valamint sok típusuk képes fűtésre is.

Fontos megjegyezni, hogy a parapet kialakítású klímák általában nagyobb teljesítményűek az oldalfali split klímáknál, valamint fizikai méretüket tekintve is nagyobbak, s a fogyasztói ár is igazodik ezekhez a paraméterekhez.

            Amennyiben tehát megfontoltuk, milyen helységek hűtésére-fűtésére alkalmazunk klímaberendezést válasszuk ki a megfelelő minőséget és típust. Ha a mennyezeti klímaberendezés mellett döntöttünk, biztosak lehetünk benne, hogy a klímánk működése zavartalan, kényelmünk és az esztétikai látvány pedig maximálisan megfelelő lesz.

 

5/5 - (337 szavazat)