Mindent a split klíma típusáról

Melyik típust válasszam? Mobil vagy split klíma? Mi is a különbség? Mivel jobb egyik a másiknál? Milyen egyéb lehetőségeim vannak?

Amikor klímavásárláson törjük a fejünket, sokszor nehéz kiigazodni a típusok mellett, biztosan hasonló kérdések merülnek fel. Ez pedig csak az első lépés. Igyekezzünk tehát tisztába tenni. Az egyik legfontosabb elhatározás, az, ha eldöntjük, nem vásárolunk ismeretlen márkát. Akkor sem, ha esetleg klímaszerelő ajánlja nekünk. Egy kis tájékozódással hamar kideríthető, az ismert, bizonyított és professzionális klímák elérhetőek kedvező fogyasztói áron. Ráadásul a Gree klímáinak minden modelljére 3+2 év garancia érvényesíthető, az ingyenes felmérési alkalommal együtt.

Miért a split klíma a legnépszerűbb típus?

Az utóbbi években a split klíma uralja a piacot, mivel jobb beruházási előnyöket jelent a fogyasztók számára, mint a maga mögé utasított mobil klíma változat.

A split klíma nevét az „osztott klíma” névből is kapta, ami azt jelenti, van egy kültéri és egy beltéri egysége

Egyik legfontosabb előnye, a zajszint minimalizálása, mivel a klíma kültéri részében helyezkedik el a kompresszor. Az így a használt helységen kívül lép működésbe, s így a működési zaj is lényegesen kevesebb az otthonunkban vagy éppen az irodahelyiségben.

A technológia másik lényeges előnye az, hogy a működés során felszabaduló hő így szintén nem a beltérben oszlik szét, mely nehezítené a levegő megfelelő hőmérséklet elérését és szinten tartását, valamint a klíma energiafelhasználási igényét is terhelné. Ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet működése során ez a termelődött hő a szabadtérben oszlik szét, s az energiatakarékosság is hatékonyabban érvényesül.

A split klíma szerkezete az említett csendesebb és takarékosabb előnyökön kívül esztétikai értékkel is bír. A split klíma egyik eleme helyezkedik csak el a beltérben, az is  a kisebb egység. Ez a szerkezetrész a falra kerül, s különböző esztétikus design lehetőségek közül választhatunk olyat, ami a legjobban illik a környezet vagy elképzeléseink stílusához.

Hova szerelhető?

Nagyszerű hír, hogy a split klímát szinte bárhova fel lehet szerelni. A legnépszerűbb megoldás, ha a klíma az oldalfalak valamelyikére kerül, de előfordul olyan megrendelői kérés is, mely során a mennyezetre vagy akár a padlóra állítható verziót kérik a megrendelők. Ezek mindegyike kivitelezhető, megoldható.

Kazettás klíma

Létezik az ún. kazettás klíma, vagy más néven az álmennyezeti klíma, mely az elkészített álmennyezetbe illeszthető. Így lényegében plusz helyigénye nincs is a szerkezetnek, és nem is látszik, miközben élvezhetjük légkondicionálónk előnyeit.

Légcsatornás klíma

A légcsatornás inverteres split klímákat, vagyis az ún. rejtett központi klímaberendezéseket pontosan az ilyen álmennyezettel vagy padlástérrel rendelkező helységekbe ajánljuk. A légcsatornázható klímák szigetelt légcsatorna hálózaton keresztül juttatják be a klimatizált levegőt, így egyszerre több helység hűtését-fűtését meg lehet oldani egyetlen készülékkel. Sokféle kialakítású szellőző rács közül lehet választani, ami jól illeszthető bármilyen belső építészeti megoldáshoz.

Multi split

Ha nagyobb beltéri légkondicionálásról van szó, a megfelelő szakértői társaság helyszíni felmérése és javaslata által felszerelhető az ún. multi split kültéri egység. Ez esetben egy kültéri berendezéshez több beltéri egység is kapcsolható, felszerelhető, így nem szükséges egyenként annyi kültéri egység felhelyezésén gondolkodnunk és munkálkodnunk.

A beltéri egységek ez esetben is üzemelhetnek szimultán, vagyis egyszerre ugyanazt csinálják, de választható a multi funkció is. Így egyenként is alkalmazhatóak a klímák, különböző beállításokkal és használattal.

Mi a split klímák különlegessége?

Ma már egyre nagyobb fókuszt kap a split klímák esetében a design, amivel valóban otthonunk, irodánk díszeként tudunk tekinteni a klímaberendezésre, miközben hatékonyan és kedvezően funkcionál a légkondicionálás.

Másik jelentős előnye, hogy a split klíma népszerűségéből kifolyólag szakemberek folyamatosan fejlesztik az új technológiák alkalmazását, ezért gyakori manapság az automata, távvezérléses, vagy akár a WI-FI irányítás.

Az okos klímák telefonra letölthető applikációval, helyszíni jelenlétünk hiányában is beállíthatók, így érkezéskor már az általunk beállított kedvező hőmérséklet fogad minket.

Mindemellett a fókusz a fejlesztésen és innováción van, melynek központi eleme az energiatakarékosság növelése, vagy például az okos légszűrés és légterelés áll.

        Ha bármilyen helység klímaberendezésén gondolkodunk hosszútávon, a split klíma beszerelésével nemcsak technológiai szempontból járunk jól, de felhasználóbarát árakkal, kitűnő ár-érték arányokkal, és megfelelő működési minőséggel találkozhatunk, a kényelmi előnyök nem elhanyagolható értékén túl.

 

5/5 - (254 szavazat)