Klíma karbantartás, tisztítás családi házban, panel épületben, irodában, nyaralóban – egyszóval mindenhol, ahol van klíma.

A klímaberendezés karbantartása, tisztítása nem csak higiéniai, egészségügyi szempontok miatt fontos, hanem mert szinte minden gyártó csak úgy vállal garanciát a készülékeire, ha a klíma karbantartás szakember által rendszeres időközönként (általában fél évente) megtörténik és dokumentálva van.

A tisztításra külön kitérnék pár gondolattal, hiszen ez a karbantartás egyik, ha nem a legfontosabb része.

A klíma karbantartás legfontosabb részei

Fontos a kültéri egység kondenzátorának tisztán tartása, por, fák virágainak eltávolítása a tökéletes légáramlás biztosítása miatt. Valamint a kondenzvíz elvezetésének, a berendezés elektromos csatlakozói, axiál ventillátor ellenőrzése, rendszer nyomás mérése, hollandik után húzása, és persze a zavartalan működés tesztelése.

De talán ennél még fontosabb a beltéri egység tisztítása, hiszen itt a használat során a szűrők nemcsak koszolódnak, hanem nagyon sok penészgomba, spóra, és a légionella baktérium is megtelepedhet a készülék belsejében (leginkább a rossz cseppvíz elvezetés következtében).

Különösen fontos a karbantartás – szűrő tisztítás vagy csere -, ha van allergiás a családban, a munkahelyi irodában. Manapság már sok készülék alap, vagy kiegészítő extra szűrőrendszerrel van ellátva, így nemcsak por, hanem egyéb baktérium, pollenek szagok kiszűrésére is alkalmas. Persze, csak úgy tudja ellátni tökéletesen a feladatát, a szűrőrendszer tiszta.

Milyen szűrők léteznek?

Hogy pár szűrőt kiemeljek a teljesség igénye nélkül:

Fotokatalitikus szűrő:

E szűrő képes teljesen oxidálni és lebontani a szerves szennyeződéseket. Ez hatékonyan ki tudja küszöbölni 99,9%-ban a baktériumok, vírusok kialakulását, és a kellemetlen szagokat is megszünteti.

Aktív szén szűrő:

Az aktív szén képes hatékonyan elnyelni a füstöt, házi állatok szagát, és egyéb kellemetlen szagokat.

Katechin szűrő:

A Katechin egy olyan természetes antibakteriális anyag, mely zöldtea levélből nyerhető ki. Hatékonyan elpusztítja pl.: a Staphylococcust, Streptococcust, Salmonellát.

Ezüst ION szűrő:

Az ezüst ion hatékonyan elpusztítja a baktériumok 99%-át, kellemetlen szagokat, és a penész kialakulását is meggátolja.

Cold Plasma szűrő:

A keletkező negatív oxigén ionok javítják a levegő mennyiségét, és e szűrő is hatékony baktérium semlegesítő képességgel bír.

A szűrőkön kívül persze a hőcserélő hűtőbordáinak a tisztasága, átjárhatósága is fontos nemcsak a betegségeket okozó fent taglalt baktériumok megtelepedése miatt, hanem a zavartalan, hatékony működés, és a jó teljesítmény miatt is!!!

A szűrők cseréje, tisztítása, és a hűtőbordák fertőtlenítése speciális szerrel történik!

 

5/5 - (197 szavazat)