Mik a klímaszerelés lépései? Hogyan zajlik a klíma beszerelése?

A klímakészülék megvásárlása után a következő lépés a berendezés beszerelése, pontosabban beszereltetése. Nem véletlenül fogalmaztam így, hiszen mindenképp jobb, ha a megvásárolt készülék felszerelését, üzembe helyezését szakemberre bízzuk. De mik is klímaszerelés lépései?

Miért bízzuk szakemberre a klímaszerelést?

Egyrészt, mert a szakképesítéssel rendelkező szerelő szakértelme, tapasztalata és végzettsége is kell ahhoz, hogy a klímaberendezésre a gyártó által biztosított garancia idő érvényesíthető legyen.

Másrészt sok egyéb szerszám és szakmai felkészültség kell a kalorikus, és elektronikus rendszer szakszerű beszereléséhez, és a későbbi hibák elkerüléséhez.

A klímaszerelés lépései

Első lépés

A klíma telepítés című cikkünkben részletezett szakmai felmérés és egyeztetés után pontosan meghatározásra kerül a split klíma bel-, és kültéri egységének pontos helye.

Második lépés

A beltéri egység tartó konzoljának a felszerelése, rögzítése után el kell készíteni egy faláttörést. Ezen keresztül a kül-, és beltéri egységek kalorikus, elektronikus összeköttetése megtörténik, valamint a cseppvíz elvezetése is (ez utóbbi történhet gravitációs elvezetéssel, valamint cseppvíz, vagy más néven kondenzvíz szivattyú beiktatásával is).

Harmadik lépés

Ezek után a kültéri egység tartókonzoljának rögzítése történik meg, valamint szilárdsági, és tartó szempontból ennek ellenőrzése, és a kültéri egység gumibakokra történő rögzítése (a rezgéscsillapítás, és a csendes üzemelés miatt). Ha ez megvan, az elektromos, és a kalorikus rendszer összekötése következik, végül pedig a helyszín sajátosságainak a figyelembevétele mellett a kondenzvíz elvezetése.

Negyedik lépés

Ha mindez megvan, akkor egy alapos vákumozás – idegengáz eltávolítás, és a kültéri egységből a hűtőközeggel történő feltöltés következik. Valamint, ha szükséges (ha a vezetékhossz indokolja) plusz hűtőközeg rátöltése.

Ötödik lépés

Eztán jön a próbaüzem, valamint a készülék pontos bemutatása, gazdaságos üzemeltetésére vonatkozó tapasztalatok, szabályok ismertetése.

Befejező lépés – klíma átadása

Ha minden rendben, akkor egy alapos takarítás (persze azok után, hogy folyamatosan ipari porszívóval, takarással ügyeltünk a rendre, tisztaságra), és a szükséges okmányok átadása következik. Ezek a számla, garancialevél, használati útmutató, és az NKVH telepítési tanúsítványa.

Ha mindez megvan, akkor lehet arról beszélni, hogy a klímaszerelés hiánytalanul megtörtént.

A klímaszerelés egy összetett folyamat, melyet minden esetben célszerű szakemberre bízni a megfelelő klíma kiválasztása, a szakmailag tökéletes terv és kivitelezés érdekében, hogy a későbbiekben ne fordulhassanak elő kellemetlen meglepetések.

Ha kérdése van, vagy árajánlatot szeretne kérni, bátran keressen az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hóbor Péter 0670/213-4898 telefonszámon, vagy az info@veszpremklima.hu email címen.

 

5/5 - (191 szavazat)