A fűtésre optimalizált klíma előnyei, tulajdonságai

Ha klímavásárlás előtt járunk, akkor biztosan találkoztunk már a fűtésre optimalizált klíma típussal is. Elég furán hangzik, pedig sok esetben akár még költséghatékonyabb fűtési mód is lehet, mint a gáz vagy a fa. És ez csak egy, a további előnyei közül.

Mit jelent a fűtésre optimalizált klíma?

Dióhéjban annyit jelent, hogy a hagyományos, csak hűtésre szolgáló klímákkal ellentétben a fűtésre optimalizált klíma a lakás befűtéséről is gondoskodik, erre optimalizált intelligens vezérlési rendszere segítségével.

Habár hazánkban nem nagyon jellemzőek már a nagyon mínuszba hajló telek, egyes klímák akár -30 °C esetén is optimálisan, jó hatásfokkal működnek.

Hogyan működik a fűtésre optimalizált klíma?

A szerkezetbe beépített kompresszor előfűtés, és a csepptálcán elhelyezett fűtőszál található, ami nagy szerepet játszik a klíma leállásának, és szakaszos üzemelésének az optimalizálásában. Egyes típusok már intelligens leolvasztásos vezérlési rendszerrel vannak ellátva, melyek a fűtési idő maximalizálását is hivatottak ellátni, így növekszik a fűtési, és csökken a leolvasztási idő.

Mi az a COP, SCOP és miért érdemes erre figyelni?

Fontos mutató a SCOP érték, ami minél nagyobb számot mutat, annál gazdaságosabb a klímával fűteni. Ha a SCOP/COP, azaz a (szezonális) jósági hatásfok érték eléri vagy meghaladja az alábbi értékeket, akkor igényelhető rá kedvezményes H tarifás áram:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as SCOP

Mitől gazdaságos?

A modern fűtő klímák hőszivattyús elven működnek, a felvett áram az energia sokszorosát képesek visszaadni fűtőenergiaként. Például 1kW felvett energiából 3,5 – 5 KW fűtési energiát tudnak előállítani!

Így látható, hogy az alább említett berendezéshez képest 1/3-ad, 1/5-öd költséggel képes üzemelni a berendezés. A hagyományos radiátoros és elektromos rendszernél (pl.: a hősugárzó 1 kw áramot vesz fel, és 1 kw fűtő teljesítményt is ad le), a felvett és leadott energia tehát egyenlő, de még a kondenzációs kazán hatékonysága sem ilyen jó.

 Mi is az a H tarifás áram?

A fent említett SCOP értékek esetében, ha tudja a kiválasztott készülék, akkor igényelhető az áram szolgáltatótól a kedvezményes H tarifa fűtési szezonban, ami október 15 és április 15 között, egy kedvezményes díjszabást jelent, ez 53-57 Ft/KW, helyett 31-35 Ft/ KW áron érhető el. Ezáltal még olcsóbb, kedvezményesebb lesz a fűtési szezon.

Ha pl. gázzal fűtünk, a gázkazánok általánosságban 25-28 SCOP-s szinttel rendelkeznek, tehát egy 4,1 SCOP-s klímával jóval hatékonyabban, olcsóbban üzemelhetünk a fűtési szezonban.

Miért jó a fűtésre optimalizált klíma?

  1. Kettő az egyben: a legjobb választás akkor, amikor éppen építkezés, vagy felújítás előtt állunk. Miért ne tudhatnánk le egyben a hűtést és a fűtést is? Egy szerkezet képes megoldani két problémánkat is. Sok esetben olcsóbb, és hatékonyabb, mint egyéb rendszerek.
  2. Kiegészítő fűtés a meglévő rendszerhez: átmeneti időszakban elég lehet csak néhány szobát befűtenünk. Ezt könnyen be tudjuk álltani a klímával. Esetleg a meglévő fűtési rendszer teljesítményére tudunk rásegíteni, ami pénzügyileg is kedvező lehet.

Klímával fűteni? Akkor ezekre érdemes figyelni:

  • Szobák száma, légköbméter mennyiségek, az épület szigeteltsége, fekvése, ablakok mennyisége, nagysága: mind fontos tényező, így a készülék teljesítmény igényének a kiszámítását mindenképp bízzuk szakemberre!!

A klíma kiválasztása fontos és felelősségteljes döntés, hiszen nem csak pár évre, hanem hosszú távra szeretnénk megbízhatóan működő készüléket vásárolni. Még inkább komolyabb a döntés, ha ezzel együtt a fűtést is szeretnénk elintézni. Legjobb választás ezért a fűtésre optimalizált klíma vásárlása.

 

5/5 - (152 szavazat)